Veelgestelde vragen

Of je nu een werknemer bent die overweegt een leasefiets te nemen of een werkgever die overweegt dit aan te bieden, we hebben hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over de voordelen, procedures en voorwaarden. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Werknemer

Hoe overtuig ik mijn werkgever

Er zijn alleen maar voordelen! Goed om te weten: ook als je werkgever niets bijdraagt, kan jij toch voordeliger een fiets leasen met bruto-nettovoordeel. Toch betalen veel werkgevers een bijdrage om het fietsen te stimuleren. Fietsen is immers groener, gezonder en zorgt bewezen voor minder ziekteverzuim!

Kan ik een leasefiets gebruiken naast mijn OV-vergoeding en/of leaseauto?

Ja. Je mag deze verschillende reiskostenregelingen naast elkaar gebruiken.

Welke fiets past bij mij?

Hiervoor kun je het beste terecht bij een van de fietsenzaken. Zij adviseren je graag en helpen je aan een fiets die bij jouw wensen past. Bovendien kun je dan even een proefritje maken.

Word ik eigenaar van de fiets?

Na de looptijd van je leasecontract (36 maanden) heb je de mogelijkheid om de fiets over te kopen voor circa 20% van de nieuwwaarde.

Wanneer krijg ik mijn fiets?

Als jouw fiets op voorraad is, maakt de fietsenmaker ‘m rijklaar en kun je waarschijnlijk snel op je nieuwe fiets stappen. Als de fiets besteld moet worden, duurt het vanzelfsprekend iets langer. Dit kan verschillen per fietsenzaak.

Kan ik meedoen als zzp’er?

Ook zzp’ers kunnen meedoen. Je krijgt dan wel een BKR-notering op je zaak.

Zijn er kosten verbonden aan de leasefietsregeling?

Nee, een werkgever kan zich kosteloos aanmelden en gebruik maken van ons platform en de documenten die wij aanleveren. Een aangesloten werkgever ontvangt pas een factuur wanneer een eerste werknemer een fiets leased. Dit zijn dan enkel de leasekosten (inclusief onderhoud- en verzekering). Wij ondersteunen jullie daarom ook graag in de promotie en communicatie van deze regeling, om zo een succesvol fietsplan te realiseren.

Hoe werkt de 7% bijtellingsregeling?

Eerst tel je 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets op bij je bruto-inkomen. Daarna wordt hierop loonheffing ingehouden. Deze bijtelling staat ook op je loonstrook.

Voorbeeld: Bij een fiets van € 2.500 is de jaarlijkse bijtelling € 175. Als je dit bedrag deelt door 12 maanden, kom je uit op € 14,58 aan bijtelling per maand. Dit bedrag tel je op bij het bruto-inkomen. Dat betekent dat hier maandelijks ook belasting over wordt betaald, zo’n €5.

Is het leasecontract inclusief onderhoud en verzekering?

Jouw fiets heeft standaard een allriskverzekering en 24/7 pechhulp voor onderweg gedurende de leaseperiode van 36 maanden.

Daarnaast kun je kiezen voor vier extra servicepakketten:

 • Basispakket: tot € 100 (incl. btw) per jaar vergoed
 • Standaardpakket: tot € 150 (incl. btw) per jaar vergoed
 • Premiumpakket: alles wordt vergoed, er zijn dus géén risico’s (alleen beschikbaar voor e-bikes)
 • Speed pedelec-pakket: tot € 300 (incl. btw) per jaar vergoed (inclusief WA-verzekering)

Het exacte bedrag voor de verzekering is afhankelijk van de prijs van je fiets. De maandelijkse service- en verzekeringskosten worden verwerkt in het leasebedrag. Binnen het servicepakket vallen onderhoudsbeurten, reparaties en servicewerkzaamheden die zijn veroorzaakt door slijtage (inclusief de banden).

Welke servicepakketten zijn er en wat is het verschil?

Er zijn vier servicepakketten waaruit je kunt kiezen, bovenop de standaard allriskverzekering en 24/7 pechhulp voor onderweg.

 • Basispakket: tot € 100 (incl. btw) per jaar vergoed
 • Standaardpakket: tot € 150 (incl. btw) per jaar vergoed
 • Premiumpakket: alles wordt vergoed, er zijn dus géén risico’s (alleen beschikbaar voor e-bikes)
 • Speed pedelec-pakket: tot € 300 (incl. btw) per jaar vergoed (inclusief WA-verzekering)

Wat valt er binnen service en onderhoud?

Binnen de servicepakketten vallen reparaties, jaarlijks onderhoud en/of servicewerkzaamheden die zijn veroorzaakt door slijtage en die invloed hebben op de gebruiksveiligheid, dan wel het goed functioneren van de leasefiets.

Mijn leasefiets is gestolen, wat nu?

Dat is heel vervelend. Doe altijd aangifte bij de politie! Zorg dat je twee originele sleutels in je bezit hebt en dat je het framenummer laat opnemen in het proces-verbaal. Dit nummer kun je vinden via ons platform.

Na de aangifte ga je naar de fietsenzaak waar je ‘m vandaan hebt, om samen een digitaal diefstal formulier in te vullen. De fietsenwinkel vraagt dan een nieuwe fiets voor je aan. In de tussentijd krijg je – zo snel mogelijk – een vergelijkbare leenfiets voor maximaal zeven dagen. Je contract loopt gewoon door. Bij diefstal is er geen eigen risico, behalve voor een racefiets en mountainbike. Voor deze fietsen bedraagt het eigen risico bij diefstal 10% van de nieuwwaarde.

Heb je een speed pedelec als leasefiets? Dan is het noodzakelijk dat op het proces-verbaal wordt aangegeven dat het een speed pedelec betreft, inclusief vermelding van het kenteken!

Ik heb schade gereden aan mijn leasefiets, wat nu?

Als je ontdekt dat je schade hebt aan je fiets, maak je zo snel mogelijk een afspraak bij jouw fietsenzaak om samen een digitaal schadeformulier in te vullen. Na goedkeuring kan de fietsenmaker de schade ter plekke repareren. Als dat niet lukt, krijg je een vergelijkbare leenfiets voor maximaal zeven dagen. Je contract loopt gewoon door. Voor elk schadegeval geldt een eigen risico van € 25, behalve voor een racefiets en mountainbike. Voor deze fietsen bedraagt het eigen risico € 50 per schadegeval.

Kan ik mijn onderhoud bij alle aangesloten fietsenzaken laten doen?

Ja. Je kan je leasefiets laten onderhouden bij alle aangesloten fietsenzaken van Fietsforensen.

Heeft een leasefiets invloed op een hypotheekaanvraag?

Je krijgt geen BKR notering. Wel kan het een kleine impact hebben op de hoogte v/d hypotheek.

De leasemaatschappij en het bedrijf hebben een zakelijke overeenkomst voor leasefietsen, dit werkt in de basis net als een leaseauto.

Welke kosten ga ik maken?

Je hebt te maken met één uitgave: de maandelijkse leasekosten. Deze bedragen 7% bijtelling. Deze kosten zijn altijd voor de medewerker, als vergoeding voor het privégebruik van de fiets.

Heeft een leasefiets invloed op mijn pensioen of vakantiegeld?

Als je met het bedrijf waar je werkt afspreekt dat je jouw brutoloon vrijwillig inruilt, maak je samen afspraken over hoe dit wordt geregeld in de salarisadministratie en of dit invloed heeft op de hoogte van je pensioen, vakantiegeld, bonus of dertiende maand. In de praktijk zien wij dat alle werkgevers zorgen dat dit geen invloed heeft op bovenstaande zaken.

Ben ik voor de leasefiets gebonden aan een maximumbedrag?

Ja. Het bedrijf waar je werkt bepaalt hoe duur de leasefiets maximaal mag zijn. Het is belangrijk dat dit wordt nageleefd.

Als je een leasefiets op het oog hebt die duurder is dan het voorgeschreven maximumbedrag vanuit het bedrijf waar je werkt, kun je het verschil helaas niet bijbetalen. Als je jouw zinnen toch hebt gezet op een duurdere fiets, kun je het best contact opnemen met jouw HR-afdeling om de eventuele mogelijkheden te bespreken.

Goed om te weten: ook wanneer het bedrijf waar je werkt de leasefietsregeling ‘slechts’ faciliteert, ben je met een fiets van de zaak tot wel 35% goedkoper uit dan bij privé aankoop! Dit heeft te maken met het fiscale voordeel van een fiets van de zaak.

Werkgever

Waarom zou ik als werkgever lease fietsen aanbieden?

Sinds 2020 geldt het principe van de bedrijfswagen ook voor fietsen en e-bikes. Zakelijke fietsleasing verhoogt de productiviteit, bevordert de gezondheid en het is bewezen dat het ziekteverzuim van werknemers vermindert. Voor bedrijven kan het aanbod geheel gratis zijn.

De voordelige salarisberekening en de uitgebreide verzekering voor schade en diefstal maken het concept van de bedrijfsfiets interessant voor alle werkgevers en werknemers en versterken het imago van het bedrijf. Zakelijke fietsleasing is nu het populairste voordeel voor werknemers. Andere voordelen zijn onder meer het terugdringen van het personeelsverloop, het verhogen van de medewerkerstevredenheid en het leveren van een positieve bijdrage aan de ecologische voetafdruk van het bedrijf.

Aan welke eisen moet je als werkgever voldoen?

Om een leaseregeling te kunnen aanbieden, dien je als organisatie aan een paar eisen te voldoen. Als je je aanmeldt, doen we altijd eerst een kredietcheck, waarin we onder andere kijken naar je gedeponeerde cijfers. Ook moet je langer dan drie jaar bestaan. Besta je korter dan drie jaar? Dan vragen we om extra informatie.

Wie mogen er tekenen voor de overeenkomst?

Iedereen die als zelfstandig bevoegde staat ingeschreven bij de KvK mag tekenen. Zijn er meerdere mensen in de organisatie gezamenlijk bevoegd? Dan moet zij alleen een handtekening zetten.

Hoe regel ik de administratie en salarisverwerking?

Om je de hele rit te ondersteunen, is er een digitaal platform waar je gratis gebruik van kunt maken. Hierin kun je alle processen regelen en alle partijen (het bedrijf, alle werknemers én de fietsenwinkel) laten samenkomen om alles te regelen. Administratie is daarmee eenvoudig. Dit geldt voor de contracten met de werknemer en voor de salarisadministratie. Vanuit het platform kun je een salaris-export downloaden of maandelijks naar je toe laten sturen. Hierin staan de bedragen die je nodig hebt voor de verwerking (maandelijkse leasebedrag & consumentenadviesprijs v/d fiets voor de bijtelling).

Wat gebeurt er met de fiets na 36 maanden?

Na 36 maanden krijgt de medewerker de mogelijkheid om de fiets over te nemen voor de op dat moment geldige waarde in het economisch verkeer (circa 20% van de aanschafprijs). 3 maanden voor het einde van het leasecontract ontvangt de medewerker hier meer informatie over. Het overnamebod ontvangt de medewerker 4 weken voordat het contract afloopt. De medewerker kan er ook voor kiezen om de fiets kosteloos in te leveren bij de fietsenwinkel.

Wie regelt de verzekering en het onderhoud?

Alle fietsen hebben standaard een allrisk-verzekering en 24/7 pechhulp voor onderweg. Daarbij dient de medewerker een keuze te maken tussen onderstaande onderhoudspakketten:

 • Basispakket: tot € 100 (incl. btw) per jaar vergoed
 • Standaardpakket: tot € 150 (incl. btw) per jaar vergoed
 • Premiumpakket: alles wordt vergoed, er zijn dus géén risico’s (alleen beschikbaar voor e-bikes)
 • Speed pedelec-pakket: tot € 300 (incl. btw) per jaar vergoed (inclusief WA-verzekering)

Het exacte bedrag voor de verzekering is afhankelijk van de prijs van de fiets. De maandelijkse service- en verzekeringskosten worden verwerkt in het leasebedrag.

Onze partners

NEEM CONTACT MET ONS OP

Bel ons, maak een terugbelafspraak of laat je bericht achter. Welk fietsvraagstuk je ook hebt: we helpen je de oplossing te vinden.
Neem contact met ons op
Fietser
crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram